Disjunctor
Disjunctorul este un aparat care se lipeste pe dintii pacientului si care ajuta la realizarea disjunctiei maxilare.
Disjunctia este necesara atunci cand maxilarul tau sau al copilului tau este foarte ingust, ceea ce poate avea consecinte asupra sanatatii dentare si generale: dintii superiori (maxilari) se poate sa nu aiba suficient spatiu pentru eruptie- sau pot fi foarte inghesuiti, ocluzia poate fi gresita, respiratia poate fi ingreunata, masticatia, postura si fonatia pot fi defectuoase, iar estetica este aproape intotdeauna afectata.
Disjunctia este un tip de tratament care presupune largirea maxilarului superior prin desfacerea suturii osoase medio-palatine. Ea se poate efectua cu usurinta pana spre varsta de 20 de ani, avand rezultate mai bune cu cat pacientul este mai tanar. Procedeul este nedureros si destul de rapid (dureaza in medie intre 7 si 20 zile). Totusi, aparatul in sine, disjunctorul, trebuie mentinut pe pozitie intre 6-9 luni pentru consolidarea rezultatului obtinut.
Desi procedeul de disjunctie in sine este nedureros, plasarea disjunctorului in cavitatea bucala poate crea un anume discomfort, in special la masticatie, deglutitie si fonatie. Adaptarea necesita deci un oarecare efort si se produce in medie intre 2 si 7 zile de la montarea aparatului.
Disjunctorul se confectioneaza individual, pe dintii tai sau ai copilului tau, astfel ca sunt necesare 2 vizite la medic pentru a ajunge sa ai aparatul montat pe dinti:
- – la prima sedinta se amprenteaza sau se scaneaza dintii. Apoi amprenta sau scanarea este trimisa la laborator, unde tehnicianul confectioneaza disjunctorul
- – la a doua sedinta, disjunctorul va fi intai probat pentru a vedea daca se potriveste, apoi cimentat (lipit) pe dinti
Activarea disjunctorului se realizeaza acasa, zilnic, de catre pacient sau apartinator, conform indicatiilor medicului. Este o etapa importanta, astfel ca este bine sa respectati intocmai indicatiile primite.
Exista mai multe tipuri de disjunctoare, care se aleg in functie de particularitatile cazului tau sau al copilului tau. In ultima perioada au aparut si disjunctoare care se pot fixa cu ajutorul unor ortoimplanturi direct la nivelul osului maxilar, acestea asigurand o largire mai corecta a osului. Fixarea acestora din urma este putin mai invaziva si necesita anestezie locala, dar au avantajul ca pot actiona si la varste mai avansate, de peste 20 de ani.
In general, tratamentul de disjunctie maxilara are rezultatele cele mai bune cu cat este efectuat mai precoce – incepand de la varste de 5-6 ani. Atunci osul este foarte maleabil, sutura maxilarului este inca deschisa si permite largirea maxilarului prin tehnici usoare, clasice, neinvazive. In plus, refacerea organismului este mai rapida la copii si adolescenti si vindecarea mai buna.