Aparate fixe
Aparatele fixe, asa cum le spune si denumirea, se lipesc pe dinti si raman lipite acolo pana la finalul tratamentului. Ele sunt alcatuite din bracketuri, care se lipesc pe dinti si arcuri, care trec printre bracketuri si se pot detasa de catre medic la controale.
Ca si in cazul celorlalte tipuri de aparate folosite in ortodontie, cel mai important este planul de tratament al pacientului, plan care se stabileste impreuna cu medicul ortodont inainte de alegerea tipului de aparat.
De obicei, aparatele fixe se utilizeaza in dentitia permanenta, adica dupa varsta de 11-12 ani, dar aceasta nu este o regula. Ele pot fi utilizate cu succes chiar si pe dintii de lapte, pentru a rezolva unele probleme izolate. Avantajul lor major este ca, prin intermediul lor, medicul poate realiza deplasari foarte precise ale dintilor, fiind si foarte eficiente, deoarece actioneaza tot timpul.
Aparatele fixe se lipesc pe dinti, procedura care nu presupune niciun fel de durere sau discomfort. Dupa montarea lor, pacientii pot experimenta diferite grade de discomfort, mai ales in primele 7-10 zile de la montare.
Ulterior, majoritatea pacientilor se obisnuiesc cu ele si inceteaza sa le resimta ca pe un corp strain.
Exista mai multe tipuri de aparate fixe, care difera de fapt prin estetica bracketurilor, acestea putand varia de la foarte vizibil la transparent.
Tipurile de bracketuri se modernizeaza permanent, producatorii venind mereu cu mici modificari, dar caracteristicile de baza raman aceleasi. Eu am preferat mereu sa folosesc materiale de la firme de renume, omologate si recunoscute international (American Orthodontics, Ormco,3M), astfel ca diferentele intre firmele de top sunt neglijabile.