Aparate estetice si invizibile
Daca iti doresti sa iti indrepti dintii, dar totusi nu vrei sa se vada ca porti aparat, exista solutii! Mai multe chiar!
Practic ortodontie de peste 12 ani si majoritatea pacientilor mei sunt adulti, cu varste cuprinse intre 28 si 42 ani, persoane active, cu joburi importante si solicitante, astfel ca majoritatea dintre ei isi doresc sa urmeze un tratament ortodontic cat mai putin vizibil.
In acest sens, in mare, pot fi folosite doua tipuri mari de aparate:
- Cele transparente, dar vizibile. La aceasta categorie se incadreaza:
- aparatele fixe transparente cu bracketuri din safir sau ceramica. Acestea sunt aparate fixe, raman lipite pe dinti, cu ajutorul lor se pot rezolva foarte multe probleme de aliniere dentara, de ocluzie, se pot rezolva cazuri cu extractii si cazuri chirurgicale. Permit un foarte bun control al miscarilor, evident abilitatile medicului fiind cele care pot conduce tratamentul spre succes sau nu. Exista mai multe firme care produc aceste tipuri de bracketuri, dare eu prefer sa lucrez cu firme recunoscute international (Ormco, American Orthodontics). Astfel, calitatea buna a aparatului ma ajuta si pe mine, dar si pentru pacient este importanta si se poate reflecta intr-un tratament mai scurt si mai eficient
- alignerele transparente, care sunt niste gutiere care pot fi indepartate din cavitatea bucala de catre pacient. In acest sens, in ultimii ani s-au facut progrese remarcabile, existand multe alternative extrem de fiabile. Tratamentul cu gutiere poate fi usor si confortabil, cu rezultate predictibile – care pot fi “vizualizate” de catre pacient dinaintea inceperii tratamentului. Este un tip de tratament care se potriveste pacientilor constiinciosi si motivati si este in special indicat celor cu probleme de igiena, riscul de carii fiind mult redus.
Totusi, diferentele in calitatea tratamentului cu aceste tipuri de aparate sunt neglijabile, iar decizia de purtare a uneia sau a alteia dintre aceste variante este bine sa fie luata impreuna cu medicul tau ortodont, fiecare dintre acestea avand avantaje si dezavantaje.
- Aparate invizibile, cele fixe linguale, care se monteaza pe interiorul dintilor si care nu pot fi vazute decat daca iti doresti tu sa le arati. Eu am experienta vasta in lucrul cu aceste tipuri de aparate, iar pacientii care le aleg de obicei sunt din categoria persoane publice, actori sau pacienti al caror job nu permite deloc purtarea unui aparat dentar vizibil. Singurele lor dezavantaje sunt pretul de cost mai ridicat fata de aparatele clasice, ele trebuind sa fie confectionate separat pentru fiecare pacient si necesitand din partea medicului mai multe cunostinte si o tehnica de lucru diferita fata de aparatele clasice. In plus, acomodarea cu acest tip de aparat poate fi mai greoaie, el fiind plasat spre limba, care este un organ senzorial foarte sensibil si reactiv. Totusi, beneficiul estetic este incomparabil fata de alte tipuri de aparate, astfel ca eu sfatuiesc fiecare pacient sa cantareasca bine avantajele si dezavantajele si sa aleaga in cunostinta de cauza solutia care este cea mai buna pentru el.