Tratamentul disfunctiilor temporo-mandibulare
Articulatia temporo-mandibulara este cea care uneste cele doua maxilare, mai precis maxilarul si mandibula. Ea permite miscarile pe care le efectuam la nivelul gurii, respectiv miscarile de deschidere, inchidere si lateralitate atunci cand mestecam, vorbim, cascam. Din cauza problemelor de ocluzie, a felului cum muscam, care uneori poate fi defectuos, aceasta articulatie se poate imbolnavi si poate functiona gresit. Unul dintre semnele precoce ale unei muscaturi gresite este scrasnitul dintilor noaptea sau chiar in timpul zilei.
Imbolnavirile articulatiei temporo-mandibulare, pe care noi le numim in termen medical disfunctii, se pot manifesta prin:
- Dureri de cap frecvente
- Dureri sau senzatie de tensiune in zona muschilor din apropierea urechii
- Pocnituri in ureche la deschiderea sau inchiderea gurii
- Ramanerea temporara cu gura deschisa atunci cand deschizi gura prea mult (la cascat de exemplu)
Toate disfunctiile articulatiei temporo-mandibulare pot fi diagnosticate si tratate la medicul ortodont prin metode simple, neinvazive. Poate fi necesar sa iti faci un CT sau un RMN de articulatie si apoi o inregistrare in articulator, o metoda care permite vizualizarea exacta a contactelor gresite dintre dintre dinti si stabilirea unui plan de tratament corect.
Nu se poate stabili planul de tratament corect daca nu stim exact care este problema!
Tratamentul il stabilim in functie de caz si poate fi vorba fie de purtarea unei gutiere special conceputa pe dintii tai pentru a opri evolutia bolii articulatiei sau poate fi vorba de tratament ortodontic simplu sau asociat cu o interventie de chirurgie ortognata.
Desi nu este o problema de o importanta vitala, netratarea acestor disfunctii se poate agrava in timp, facandu-ti viata de zi cu zi greoaie si dificila.