Chirurgia ortognata
Chirurgia ortognata pot spune ca este unul dintre domeniile care m-au preocupat cel mai mult in ultimii ani. Avand tot mai multi pacienti care necesita acest tip de interventii, am pus bazele unei echipe formata din chirurgi specialisti OMF, nutritionist, posturolog, kinetoterapeuti care, impreuna, ne putem ajuta pacientii sa treaca prin proces cat mai usor si mai eficient posibil.
Operatia de chirurgie ortognata nu este doar o operatie de chirurgie estetica, desi de cele mai multe ori, prin corectarea pozitiei maxilarelor, estetica se imbunatateste semnificativ. Totusi, motivul principal pentru care ar trebui sa o urmezi, daca este necesar, este pentru ca ea te ajuta sa obtii o muscatura (ocluzie) corecta, ceea ce va face ca atat dintii, cat si articulatia temporo-mandibulara sa fie sanatosi mult timp. Atunci cand ocluzia este gresita, toate componentele aparatului dento-maxilar sufera. Dintii sunt mai predispusi la boli parodontale, articulatia se imbolnaveste, ba mai mult, calitatea alimentelor pe care le mesteci este mai slaba, ceea ce poate duce la boli gastro-intestinale, respiratia este defectuoasa, ceea ce te afecteaza real pe toate palierele, vorbirea poate fi afectata, somnul poate fi deficitar, postura este aproape intotdeauna gresita.
Interventia de chirurgie ortognata pune in echilibru oasele maxilare si ajuta organismul sa isi reia functiile in mod corect.
In cadrul acestor interventii conteaza nu numai “mana” chirurgului, desi aceasta este partea la care pacientii sunt cel mai atenti. Totusi, cel mai important in acest proces de transformare, daca il putem numi asa, este partea de diagnostic initial si stabilirea corecta a planului de tratament, iar apoi experienta de lucru a echipei de baza, formata din ortodont si chirurg. Ortodontul este cel care stabileste planul de tratament, el este cel care ghideaza intregul proces. Chirurgul executa partea chirurgicala, dar daca ortodontul nu asaza dintii acolo unde trebuie pentru ca la final ocluzia pacientului sa fie corecta, chirurgul va trebui sa se adapteze la situatia data. Un ortodont bun trebuie sa stie ce sa faca, iar un chirurg bun sa stie ce sa ceara, astfel ca situatia de final sa fie conforma cu planul stabilit inainte de interventie.
In ziua de astazi avem o multitudine de softuri care pot realiza o pregatire riguroasa a fiecarui caz. Operatiile nu se mai fac “la ochi”. Totul se realizeaza conform unui plan bine stabilit, matematic, exprimat in grade si milimetri, plan care trebuie respectat. Din acest motiv, comunicarea si experienta echipei ortodont-chirurg este foarte importanta.
In plus, nutritionistul, posturologul si kinetoterapeutul au rol major in vindecarea post-operatorie, ceea ce poate face ca intreaga experienta sa fie mai usoara si cu o vindecare mai rapida.